Βρείτε το πλησιέστερο Συνεργείο

Πίσω

ΙΜΑΝΤΑΣ ΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΙΜΑΝΤΑΣ ΧΡΟΝΙΣΜΟΥ

Ρωτήστε μας σχετικά με την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού

Ο ιμάντας χρονισμού συγχρονίζει την κίνηση των εμβόλων και των βαλβίδων μέσα στον κινητήρα. Εάν σπάσει ή κοπεί, ο κινητήρας μπορεί να υποστεί σοβαρές ζημιές.


Κάθε όχημα είναι διαφορετικό, αλλά κάθε κατασκευαστής προτείνει ένα όριο ηλικίας ή χιλιομέτρων προκειμένου να αντικατασταθεί ο ιμάντας χρονισμού. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτή τη σύσταση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζετε πότε πρόκειται να φθαρεί ο ιμάντας χρονισμού.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι κατασκευαστές συστήνουν την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού ανάμεσα στα 110.000 χλμ. και τα 160.000 χλμ. Η αλλαγή του ιμάντα χρονισμού μπορεί να απαιτήσει ταυτόχρονα την αντικατάσταση επιπλέον ανταλλακτικών, όπως είναι οι τεντωτήρες και η αντλία νερού. 

Συμβουλή Eurorepar Car Service

  • …Μην καθυστερήσετε την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού. Μπορεί να φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση αλλά να σπάσει χωρίς προειδοποίηση. Είναι απαραίτητο να αντικαταστήσετε τον ιμάντα χρονισμού σύμφωνα με τις συστάσεις του κατασκευαστή.

  • …Μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας, θερμά ή ψυχρά κλίματα μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη φθορά του ιμάντα χρονισμού.

  • …Σε ορισμένους κινητήρες, ο συγχρονισμός των εμβόλων και των βαλβίδων δεν ελέγχεται από ιμάντα αλλά από καδένα, η οποία θεωρητικά δεν χρειάζεται αντικατάσταση κατά τη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου.

Οι ερωτήσεις σας

Κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτων θα συστήσει διαφορετική ηλικία και χιλιόμετρα για την αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού. Ως πολύ γενικό κανόνα, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τον ιμάντα χρονισμού το αργότερο κάθε 5 χρόνια. Αν κάνετε πολλά χιλιόμετρα, ο ιμάντας χρονισμού θα πρέπει να αντικατασταθεί μεταξύ 110.000-160.000χλμ.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ελέγξετε τον οδηγό  συντήρησης   για το συνιστώμενο διάστημα αντικατάστασης  του ιμάντα χρονισμού του αυτοκινήτου σας. Εάν δεν είστε σίγουροι, επισκεφτείτε μας.

icon-gear